Στατιστική ΙΙ

Ιστολόγιο

Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 - 5:15 μ.μ.
- από τον χρήστη ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Τελειώσαμε με την εισαγωγή στα παραδείγματα των διακριτών κατανομών εξετάζοντας περαιτέρω το παράδειγμα της διωνυμικής κατανομής και της κατανομής Poisson. Δείτε εδώ συμπλήρωμα που αφορά στην ερμηνεία των διακριτών κατανομών που εξετάσαμε στις διαλέξεις.

Θυμηθήκαμε την ταξινόμηση των κατανομών βάσει του στηρίγματος και αρχίσαμε την εξέταση περαιτέρω εννοιών που τις αναπαριστόύν. Ξεκινήσαμε με την αθροιστική συνάρτηση. Πέραν της εξέτασης του ορισμού και κάποιων αρχικών παραδειγμάτων, αρχίσαμε να

 ... [περισσότερα] Σχόλια (0)
Κυριακή, 14 Απριλίου 2024 - 11:52 μ.μ.
- από τον χρήστη ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Ξεκινήσαμε την διερεύνηση  της έννοιας του στηρίγματος. Είδαμε ότι μας χρησιμεύει στο να α) διευκολύνουμε σε κάποιες περιπτώσεις τον υπολογισμό των ιθανοτήτων που αποδίδει η κατανομή και β) να ταξινομήσουμε τις κατανομές στο \mathbb{R} μέσω των ιδιοτήτων των στηριγμάτων τους.

Δεδομένης της προαναφερθείσας ταξινόμησης, ασχοληθήκαμε καταρχάς με τον ορισμό και ιδιότητες των διακριτών κατανομών. Μέσω των όσων εξατάσαμε για το στήριγμα, και επειδή στις συγκεκριμένες κατανομές το στήριγμα είναι διακριτό, δείξαμ

 ... [περισσότερα] Σχόλια (0)
Σάββατο, 6 Απριλίου 2024 - 4:12 μ.μ.
- από τον χρήστη ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Δεδομένου του ορισμού της κατανομής πιθανότητας, και χρησιμοποιώντας την προεργασία μας, προχωρήσαμε στην εξαγωγή περαιτέρω στοιχειωδών ιδιοτήτων των κατανομών, όπως η υπο-προσθετικότητα, παρατηρήρώντας ότι κάποιες από αυτές είναι δυνατόν να ερμηνευθούν ως ικανές συνθήκες υπό τις οποίες η εκάστοτε κατανομή μετασχηματίζει συνολοθεωρητικές πράξεις σε ”αντίστοιχες” πράξεις μεταξύ πραγματικών αριθμών.

Εξετάσαμε τις έννοιες των αμελητέων συνόλων και των δυικών τους συνόλων πλήρους πιθανότητας, και εί

 ... [περισσότερα] Σχόλια (0)
Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024 - 6:38 μ.μ.
- από τον χρήστη ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Συνεχίσαμε την εξέταση της έννοιας της (πραγματικής) συνολοσυνάρτησης επί συνόλου αναφορά. Εξετάσαμε παραδείγματα και κάποιες ιδιότητες (εν προκειμένω τις μονοτονία και προσθετικότητα) που είναι δυνατόν να έχουν κάποιες από αυτές, που θα είναι χρήσιμες αργότερα καθώς τις έχουν οι κατανομές πιθανότητας.

Προχωρήσαμε στον ορισμό της κατανομής πιθανότητας, ως πραγματικής συνολοσυνάρτησης ορισμένης στην εκάστοτε συλλογή από μετρήσιμα υποσύνολα, η οποία συνάρτηση ικανοποιεί τις ιδιότητες του θετικά ορ

 ... [περισσότερα] Σχόλια (0)
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024 - 6:39 μ.μ.
- από τον χρήστη ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Συνεχίσαμε με την εξέταση της πράξης της συμπλήρωσης. Παρατηρήσαμε μεταξύ άλλων ότι είναι άντι-μονότονη ως προς την σχέση του εγκλεισμού, ενώ χαρακτηρίσαμε την συνολοθεωρητική διαφορά χρησιμοποιώντας το συμπλήρωμα και την τομή. Χρησιμοποιήσαμε τα προηγούμενα προκειμένου να ταξινομήσουμε τους τρόπους διαμέρισης όποιου συνόλου ως ένωση δύο υποσυνόλων του, χρησιμοποιώντας αυθαίρετο υποσύνολο του συνόλου αναφοράς.

Έξετάσαμε την έννοια της (πραγματικής) συνολοσυνάρτησης επί συνόλου αναφοράς, ως συνάρ

 ... [περισσότερα] Σχόλια (0)
Σάββατο, 16 Μαρτίου 2024 - 5:44 μ.μ.
- από τον χρήστη ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Συνεχίσαμε την διερεύνηση ορισμών και ιδιότητων της σχέσης του εγκλεισμού, και των πράξεων της ένωσης, τομής, διαφοράς και συμπληρώσης μέσα στο δυναμοσύνολο. Παρατηρήσαμε ότι η σχέση του εγκλεισμού έχει αναπαραστάσεις μέσω των πράξεων.  

Οι πίνακες των διαλέξεων βρίσκονται εδώ και εδώ.

Σημειώσεις και ασκήσεις για τα παραπάνω μπορείτε να βρείτε εδώ (επίσης εδώ μπορείτε να βρείτε σημειώσεις σε έννοιες της συνολοθεωρίας οι οποίες όμως εκφεύγουν κατά πολύ του μαθήματος στην μεγαλύτερη έκταση τους).

 ... [περισσότερα] Σχόλια (0)
Σάββατο, 9 Μαρτίου 2024 - 1:19 π.μ.
- από τον χρήστη ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Ξεκινήσαμε το πρώτο μέρος του μαθήματος που άπτεται της εξέτασης βασικών εννοιών στην θεωρία πιθανοτήτων. Παρατηρήσαμε ότι το βασικό αντικείμενο της θεωρίας, δηλαδή η κατανομή πιθανότητας (δείτε και εδώ) μπορεί σε αδρες γραμμές να περιγραφεί ως μηχανισμός απόδοσης μεγέθους (ή ισοδύναμα μέτρησης) σε "κομμάτια" δεδομένου συνόλου, δηλαδή ως συνολοσυνάρτηση με πεδίο ορισμού κατάλληλη συλλογή από σύνολα, που ικανοποιεί ιδιότητες σχετικές με διαδικασίες μέτρησης.

Προκειμένου να καταλάβουμε το πως κατα

 ... [περισσότερα] Σχόλια (0)
Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024 - 5:35 μ.μ.
- από τον χρήστη ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Σκοπός του μαθήματος είναι η περαιτέρω αυστηρή μαθηματική θεμελίωση εννοιών της θεωρίας πιθανοτήτων και διαδικασιών στατιστικής επαγωγής. Παιδαγωγικά μέσω της εν λόγω θεμελίωσης γίνεται ευχερής ο ορισμός, η επέκταση και η κατανόηση των ιδιοτήτων περισσότερο περίπλοκων διαδικασιών όπως αυτές που θα συναντηθούν στα μετέπειτα μαθήματα της Οικονομετρίας.

Ως στατιστική επαγωγή νοείται το σύνολο των διαδικασιών επίλυσης του στατιστικού προβλήματος. Στατιστικό ονομάζεται όποιο πρόβλημα αφορά στην εύρεσ

 ... [περισσότερα] Σχόλια (0)
Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2022 - 11:25 μ.μ.
- από τον χρήστη ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Aσχοληθήκαμε με περαιτέρω παραδείγματα που αφορούν στην έννοια της συνάρτησης πυκνότητας. Προχωρήσαμε στην εξέταση των κατανομών πιθανότητας ως διαδικασιών ολοκλήρωσης κατάλληλων συναρτήσεων, μελετήσαμε ιδιότητες των σχετικών ολοκληρωμάτων, και ασχοληθήκαμε με υπολογισμούς σε παραδείγματα.
 
Τους πίνακες των διαλέξεων μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ. Σημειώσεις για τα παραπάνω μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.
 
Oι πίνακες σχετικών από απόσταση διαλέξεων του περυσινού ακαδημαϊκού έτους (2020-21) βρ
 ... [περισσότερα] Σχόλια (0)
Κυριακή, 5 Ιουνίου 2022 - 1:10 π.μ.
- από τον χρήστη ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Συνεχίσαμε την εξέταση παραδειγμάτων κατανομών πιθανότητας μέσω της αθροιστικής τους συνάρτησης. Μετά το παράδειγμα της εκθετικής ασχοληθήκαμε με αυτό της κανονικής κατανομής, στο οποίο και ανάμεσα στα άλλα παρατηρήσαμε ότι η αθροιστική συνάρτηση μπορεί να εκφρασθεί μόνο ως ορισμένο καταχρηστικό ολοκλήρωμα κατάλληλης συνάρτησης.
 
Έτσι, ξεκινήσαμε την εξέταση της έννοιας της συνάρτησης πυκνότητας, ασχολούμενοι με ιδιότητες και παραδείγματα που την αφορούν.
 
Τους πίνακες των διαλέξεων μπορείτε
 ... [περισσότερα] Σχόλια (0)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
Ιστορικό αναρτήσεων