Στατιστική ΙΙ

Ιστολόγιο

Σύνοψη Διαλέξεων: 3ης-4ης (Ακ. Έτος 2021-22)

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022 - 4:55 μ.μ.
- από τον χρήστη ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Συνεχίσαμε την σύντομη αναδρομή σε χρήσιμες έννοιες από την συνολοθωρία:

  •  μελετήσαμε σχετικές σχέσεις και αλγεβρικές πράξεις, και καταλήξαμε στις ταυτότητες gif.latex?A%3D%28A%5Ccap%20B%29%5Ccup%28A-B%29%3D%28A%5Ccap%20B%29%5Ccup%28A%5Ccap%20B%27%29, που ισχύει για οποιαδήποτε Α,Β υποσύνολα του συνόλου αναφοράς, και χρησιμέυει στο να παραγοντοποεί το Α ως ένωση ξένων μεταξύ τους "κομματιών", και συνεπώς μπορεί να είναι επιβοηθητική σε διαδικασίες μέτρησης.
  • αρχίσαμε να εξετάζουμε την έννοια της (πραγματικής) συνολοσυνάρτησης επί συνόλου αναφοράς, ως συνάρτηση που ορίζεται επί του δυναμοσυνόλου (ή σε κάποια υποσυλλογή αυτού) του συνόλου αναφοράς και μας δίνει πραγματικές τιμές. Εξετάσαμε παραδείγματα.  

Σημειώσεις και ασκήσεις για τα παραπάνω μπορείτε να βρείτε εδώ (επίσης εδώ μπορείτε να βρείτε σημειώσεις σε έννοιες της συνολοθεωρίας οι οποίες όμως εκφεύγουν κατά πολύ του μαθήματος στην μεγαλύτερη έκταση τους).

Oι πίνακες σχετικών από απόσταση διαλέξεων του περυσινού ακαδημαϊκού έτους (2020-21) βρίσκονται εδώ και εδώ, ενώ εδώ, εδώ, εδώ και εδώ βρίσκονται βιντεοσκοπημένες σχετικές συνόψεις μέρους αυτών. Προσοχή οι περυσινές διαλέξεις δεν ταυτίζονται αναγκαστικά και απολύτως με τις αντίστοιχες φετινές, παρόλο που έχουν κοινά στοιχεία, συνεπώς οι σχετικοί πίνακες και οι βιντεοσκοπήσεις σας δίνονται συμπληρωματικά του φετινού υλικού. 

Σχόλια (0)