Στατιστική ΙΙ

Ιστολόγιο

Σύνοψη από απόσταση διαλέξεων (ακ. έτος 2020-21): 3η-4η

Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 - 11:24 μ.μ.
- από τον χρήστη ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Συνεχίσαμε την σύντομη αναδρομή σε χρήσιμες έννοιες από την συνολοθωρία εξετάζοντας:

  •  την πράξη της διαφοράς, και στο πως είναι δυνατόν η τομή και η διαφορά να παράγουν την έννοια του συμπληρώματος. Kαταλήξαμε στην ταυτότητα gif.latex?A%3D%28A%5Ccap%20B%29%5Ccup%28A-B%29%3D%28A%5Ccap%20B%29%5Ccup%28A%5Ccap%20B%27%29, που ισχύει για οποιαδήποτε Α,Β υποσύνολα του συνόλου αναφοράς, και χρησιμέυει στο να παραγοντοποεί το Α ως ένωση ξένων μεταξύ τους "κομματιών", και συνεπώς μπορεί να είναι επιβοηθητική σε διαδικασίες μέτρησης.
  • στην έννοια της (πραγματικής) συνολοσυνάρτησης επί συνόλου αναφοράς, ως συνάρτηση που ορίζεται επί του δυναμοσυνόλου (ή σε κάποια υποσυλλογή αυτού) του συνόλου αναφοράς και μας δίνει πραγματικές τιμές. Εξετάσαμε παραδείγματα και κάποιες ιδιότητες που είναι δυνατόν να έχουν κάποιες από αυτές, που θα είναι χρήσιμες αργότερα.  

Σημειώσεις και ασκήσεις για τα παραπάνω μπορείτε να βρείτε εδώ (επίσης εδώ μπορείτε να βρείτε σημειώσεις σε έννοιες της συνολοθεωρίας οι οποίες όμως εκφεύγουν κατά πολύ του μαθήματος στην μεγαλύτερη έκταση τους).

Τους πίνακες των από απόσταση διαλέξεων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεδομένων των προβλημάτων σύνδεσης που αντιμετωπίσαμε, και προκειμένου να αναταχθούν τα προβλήματα παρακολούθησης, εδώ (χρειάζεται πρόσβαση στο κανάλι των διαλέξεων της ομάδας του μαθήματος στο MS Teams) μπορείτε να βρείτε βιντεοσκοπημένες εκτεταμμένες συνόψεις των διαλέξεων 2-3-4.  

Σχόλια (0)