Το παρακάτω γραμμικό σύστημα έχει ακριβώς μια λύση ή καμμία λύση ή άπειρο αριθμό λύσεων
a1x+b1y=c1
a2x+b2y=c2


Απόδειξη αλγεβρική
Εάν οι συντελεστές a1 , b1 είναι και οι δύο μηδέν τότε η πρώτη εξίσωση του συστήματος θα ήταν 0=c1. Και αν το c1 είναι διάφορο του μηδενός το σύστημα είναι μη-συμβατό ( δηλαδή χωρίς λύση ). Αν και το c1=0 τότε το σύστημα αποτελείται μόνο από την δεύτερη εξίσωση a2x+b2y=c2. Σ'αυτήν την περίπτωση το αρχικό σύστημα θα έχει άπειρες λύσεις εκτός εάν και εδώ οι συντελεστές των αγνώστων είναι μηδέν και ο σταθερός όρος διάφορος του μηδενός που δίνει πάλι μη-συμβατό σύστημα.
Έστω a1 διάφορο του μηδενός , λύνοντας ως προς x έχουμε x=-(b1/a1)y+c1/a1. Με αντικατάσταση στην δεύτερη εξίσωση έχουμε : (a1b2-a2b1)y=(a1c2-c1a2). Εάν τώρα (a1b2-a2b1) είναι διάφορο του μηδενός έχουμε μια μόνο τιμή για το y από την οποία βρίσκουμε αντικαθιστώντας παραπάνω και μια μόνο τιμή για το x. Άρα το αρχικό σύστημα έχει μια μόνο λύση. Εάν τώρα είναι (a1b2-a2b1)=0 τότε με (a1c2-c1a2)=0 έχουμε άπειρες λύσεις για το y (διότι 0y=0) οπότε και για το x, δηλαδή το αρχικό σύστημα έχει άπειρες λύσεις. Με (a1b2-a2b1)=0 και με (a1c2-c1a2) όχι μηδέν δεν έχουμε καμμία λύση για το y και συνεπώς ούτε το αρχικό σύστημα έχει λύση. Σε όλες τις περιπτώσεις το σύστημα ή θα έχει μια λύση ακριβώς ή καμμία λύση ή άπειρες λύσεις.

Στην περίπτωση που υπάρχει η γραφική παράσταση και των δύο εξισώσεων έχουμε :
Απόδειξη γεωμετρική
Κάθε εξίσωση του συστήματος έχει ως γραφική της παράσταση μια ευθεία.
Αυτές οι δύο ευθείες ή θα τέμνονται (μια μόνο λύση) ή θα είναι παράλληλες (καμμία λύση) ή θα ταυτίζονται (άπειρες λύσεις).